Nuken maalauksesta

Sisältö

  • Meikin puhdistaminen
  • Meikkausvälineet
  • Värit; akryyliväri, guassi, vesivärikynä, kuivapastelli
  • Maalien apuaineet
  • Mattalakka
  • Kiiltolakka
  • Silmäripset

Meikin puhdistaminen

Vanhan meikin voi puhdistaa turvallisimmin 100% isopropyylialkoholilla. Kyseistä ainetta saa ostettua apteekeista ja sitä käytetään yleensä ääninauhojen puhdistukseen tai maalipintojen (esimerkiksi sähkökitara) nopeaan pesuun. Meikin putsauksessa voi hyvinkin kestää useampi kymmenen minuuttia riippuen siitä miten hyvin meikki on päällystetty ja mitä välineitä meikin teossa on käytetty.

Isopropyyliä kutsutaan myös isopropanoliksi, iso-2-propanoliksi tai 2-propanoliksi, kaikki ovat samaa ainetta vaikka kulkevatkin eri nimillä. Tätä ainetta saa myös isommassa ja halvemmassa pullossa ostamalla autoille tarkoitettua bensiinin jäänestoainetta. Pitää vain katsoa että sisältää suurimmaksi osaksi jotain edellä mainituista aineista ja loput ovat vettä, vettä ei yleensä tarvitse erikseen erotella pullon kylkeen, eli jos pullossa lukee vain esimerkiksi 99% 2-propanolia olet valinnut aivan käyvän tuotteen.

Meikin putsaukseen voi myös käyttää asetonitonta kynsilakanpoistoainetta, joka sisältää lähinnä etyyliasetaattia, isopropyylialkoholia ja vettä. Joissain merkeissä on myös erikseen mainittu öljyt tai hajusteet ja niiden nimet. Asetoniton kynsilakanpoistoaine on vahvempaa ainetta kuin isopropyylialkoholi ja meikki lähtee helpommin ja nopeammin pois. Joidenkin asetonittomien kynsilakanpoistoaineiden tiedetään värjänneen tai hartsia, joten kannattavinta olisi valita väritön neste tai kokeilla kynsilakanpoistoainetta takaraivon sisäpuolelle jättääkö aine värjäymiä.

Meikin putsattuasi saatat huomata kasvoissa esimerkiksi nenän pielissä, silmäkulmissa tai korvien sisällä valkoista väriä, tämä ei ole vaarallista ja lähtee pois kunnollisella lisäpesulla. Apuna pieniin rakoihin voit käyttää hammastikkua, hammasharjaa tai varovaisesti neulankärkeä.

Jos maalit tuntuvat olevan hankalia saada irti kokeile seuraavaksi isopropyylialkoholissa liuottamista puolesta tunnista tuntiin tai enemmän ellei meikki ole tällä lähtenyt. Tässä aineessa lilluttelu ei aiheuta ongelmia hartsiin ellei hartsissa itsessään ole jotain ongelmaa, eli hartsi on sekoitettu huonosti tai kyseessä on huonolaatuinen hartsikappale. Voit myös kastaa vanulappusia isopropyylialkoholiin ja laittaa niitä palan päälle meikattuihin kohtiin aina välillä lappuja kostuttaen.

Viimeisenä meikinpoistamisen konstina on värjäymien hionta hyvin hienojakoisella vesihiomapaperilla joko altaassa/sangossa tai valuvan vesihanan alla. Hiontapaperi saa vahvuudeltaan olla 800-1200, mitä suurempi luku, sitä hienojakoisempi paperi on ja sitä sileämpää ja kiiltävämpää lopputulosta saat.

Meikkausvälineet

Nukkien meikkaukseen käytettävät välineet tulevat olla öljyttömiä ja parhaimmillaan jonkun jo testaamia.


Värit

  • Akryylivärit
  • Guassivärit
  • Vesivärikynät / Akvarellikynät
  • Kuivapastellit / Hiilipastellit / Pastelliliidut


Maalien apuvälineet

  • Ohennin
  • Hidaste
  • Vesi
  • Lakat
  • Spraymattalakkaa
  • Kiiltolakkaa / Gloss
  • Siveltimiä
    • Erilaisia pehmeitä siveltimiä isojen alueiden värittämiseen ja pastellin kanssa työskentelyyn
  • Hieno ja teräväkärkinen sivellin maaliviivojen ja alueiden tekoon

Suojavälineet

  • Hanskat / Käsineet
  • Kaasunaamari

Akryylivärit

Nuken maalaukseen sopivat ehkä parhaiten miniatyyrimaalit, jotka ovat akryylimaalia. Ne ovat pienissä purkeissa ja aine on nestemäistä, eikä tule ulos tuubista kuten normaalit taiteeseen käytettävät akryylivärit. Akryyliä voi juoksuttaa vedellä, mutta parhaimman lopputuloksen saa käyttämällä joko akryylimaalien hidastetta (retarder) tai ohenninta (thinner). Hidaste on nestettä, jota käytetään hidastamaan maalin kuivumista, mutta sitä voi myös käyttää aivan hyvin ohentimen tavoin. Hidastimen kanssa tekijällä on enemmän pelivaraa, koska pieleen menneen kohdan voi vielä nopeasti pyyhkiä pois vedellä ja vanupuikolla. Ohennin kirjaimellisesti ohentaa maalia, mutta on hyvin anteeksiantamaton virheille. Kumpaakin apuainetta voi käyttää oman mieltymyksensä mukaan.

Apuaineet saa yleensä samalta firmalta kuin akryylimaalitkin, mutta tarpeen vaatiessa voi kääntyä myös paikallisen taiteilijaliikkeen puoleen ja kysyä akryylimaaleille tarkoitettua hidastetta tai ohenninta. Kaikki eri merkit eivät välttämättä käy yksiin toistensa kanssa ja tätä ei tiedä muuten kuin kokeilemalla. Kannattaakin valita saman firman apuaineet kuin maalitkin ovat.

Hyviä miniatyyri akryylimaalimerkkejä: Mr.Color, Tamiya, Citadel, Vallejo.

Guassivärit

Guassit toimivat perinteisen vesivärin tapaan ja ovat hyvin samantyyppisiä akryylimaalien kanssa. Guasseja voit ohentaa vedellä

Vesivärikynät / Akvarellikynät

Voit käyttää vesivärikyniä maalien sijaan tehdäksesi meikin viivat. Virheen tehdessä kynän jäljen voi pyyhkiä kostealla vanupuikolla. Tärkeintä vesivärikyniä käyttäessä on pitää kynän kärki terävänä, joten sitä joutuu teroittamaan usein.

Vesivärikynämerkkejä: Derwent Watercolour, Faber-Castell

Kuivapastellit / Hiilipastellit

Pastelleja käytetään tekemään kasvojen alueiden suurimmat värikohdat, kuten poskien puna, huulten väri ja silmien ympärystän varjostukset. Kaaputa haluamastasi pastellista väriä paperille tai sille tarkoitettuun kippoon esimerkiksi kirurginveitsellä. Tarkoituksena on levittää tätä hienoa hitua kasvoille itsellesi miellyttävän kokoisilla siveltimillä niihin kohtiin joihin haluat väriä. Voit ostaa valmiita värejä tai sekoittaa omasi eri yhdistelmistä.

Tummat ja runsaat värit saa tehtyä parhaiten tekemällä usean kerroksen päällekkäin laittamalla välillä mattalakkaa, joka kiinnittää värin kasvoihin ennen kuin alat tekemään uutta kerrosta. Pastellien kanssa voit käyttää puhdasta normaalia kumia (kumin laadusta riippuen varauksella) tai hiilikumia, joka on tehty juuri pastelleille kumittamista varten. Hiilikumi on purukumimainen harmaa kappale jota leipomalla saat puhdistettua sen käytön jälkeen taas kuntoon ja siitä voi repiä mieluisan kokoisia kappaleita.

Pastellimerkkejä: Mungyo, Rembrandt, Faber-Castell

Mattalakka

Mattalakkaa käytetään suojaamaan nuken kasvoja ja kiinnittämään väri kasvoihin. Lakka on spraypullossa ja tuleekin suihkuttaa hyvin ilmastoiduissa tiloissa tai ulkona käyttäen suojavarusteina kaasunaamaria. Lakkaa ei kannata suihkuttaa kosteana päivänä, koska lakka kestää hyvin huonosti vettä. Nuken kasvojen tulee olla puhtaat ja kuivat ennen lakkaamisen aloittamista, suojaa työympäristö esimerkiksi paperilla, koska kuivunutta lakkaa on hyvin vaikea pois saada pinnoilta.

Tölkkiä helistetään edestakaisin 1-2 minuuttia riippuen merkistä ja suihkutetaan 20-30cm päästä kohti lakattavaa osaa sen eri puolilta tehden siksakkia ja pientä edestakaisin -liikettä. On parempi tehdä muutama ohut kerros kuin yksi paksu, koska lakka alkaa valumaan, jos sitä on liikaa ja sillä kestää pidempään kuivua. Merkistä riippuen lakalla kestää kuivaa n. 2-10 minuuttia.

Spraylakkamerkkejä: Army Painter Matte Varnish, Mr. Super Clear Flat, Mr. Super Clear UV Cut, Citadel Purity Seal Satin Varnish, Zoukeimura (jälkimmäinen hyvin vaikea saada Suomeen)

Tällä hetkellä Suomen sisältä saa vain Army Painteria ja Citadel Purity Sealia ja niitä saa ostettua ainakin Fantasiapeleistä. Army Painterin nettikaupasta voit ostaa suoraan kotiisi/lähipostiisi tölkkejä. Mr. Super Clearit joutuu melkein aina tilaamaan ulkomailta laiva/maarahdilla, jonka saapumisessa voi kestää useampi kuukausi. Helsingin Hobby Pointilla saattaa välillä olla varastossa MSC:tä

Kiiltolakka / Gloss

Kiiltolakkaa laitetaan valmiin meikin viimeisen päällystyksen päälle niihin kohtiin joiden halutaan kiiltävän, kuten huuliin ja kyynelvakoon/silmien alueelle. Lakasta riippuen kaunis kiilto saadaan yhdellä tai useammalla kerroksella. Anna lakan kuivua rauhassa, koska liian aikainen kosketus saa pintaan sormenjälkiä tai naarmuja.

Irtoripset

Erilaisia, -värisiä ja kokoisia irtoripsiä voit ostaa eri nukkefirmoilta, eBaysta, tai esimerkiksi vaikka lähikaupastasikin saattaa löytyä jotain. Nukeilla irtoripset leikataan sopivan kokoisiksi leveyssuunnassa ja liimataan silmäaukon sisäreunalle. Liimana käytä vesipohjaista liimaa, kuten Erikeeperiä. Yhdestä ripsiparista saat kahdelle 16mm silmät omaavalle nukelle ripset. Mitä pienemmät silmänreiät ja useammat ripset voit tehdä samasta ripsiparista.

Kommentit

  1. Play Slots Online at JVMs Hub
    Play online 김천 출장마사지 Slots with JVMs Hub! 공주 출장안마 JvMs is 영주 출장샵 our most comprehensive online Slots Casino and 광양 출장샵 Slot Games collection. 파주 출장샵 Slot Machines - Slot Machines

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kuumaliimasuedaus ja ohjeet

Hengityssuojaimet ja hionta