Kuumaliimasuedaus ja ohjeet


Hartsisen pallonivelnuken kuumaliimasuedaus

Mikä kumma on kuumaliimasuedaus?

Nukke pitää asentonsa paremmin, jos sille on laitettu liimaa nivelten väliin. Mikä tahansa liima ei kuitenkaan käy ja kuumaliiman on tähän asti todettu olevan paras liima tähän tarkoitukseen, se tekee nihkeän ja kitkaa antavan pinnan muuten sileälle hartsille. Näin ollen muuten kiikkerä nukke voi pitää käsiänsä ylhäällä, jos normaalit huoltotoimenpiteet kuten kuminauhojen kiristys ja vaihto eivät tehoa.

Kuumaliima kuitenkin kuluu käytössä ja se tulee vaihtaa aika ajoin säilyttääkseen toimintatehonsa. Jos nukke ei tunnu pitävän asentoaan kuumaliimauksen jälkeen, tulisi tarkistaa kuminauhat ja niiden riittävä paksuus, kireys, sekä elastisuus. Kuminauhatkin voivat menettää joustavuutensa, joten niitäkin joutuu vaihtamaan aina välillä.

Kuinka liiman saa pois?

Liima lähtee yleensä jopa vain repien pois, ohuena kalvona tai palasina. Joskus kuitenkin liima on kovinkin itsepäistä ja tarvitsee muutaman tunnin laiton pakastimeen. Liima kovettuu väliaikaisesti ja se on helpompi raaputella pois, ole kuitenkin varovainen ettet naarmuta hartsia, jos käytät jotain apuvälinettä.

Mitä tarvitset:

  • Kuumaliimapyssy
  • Kuumaliimapuikkoja
  • Sakset
  • Paperia
  • Nukke purettuna osiin


Laitetaanpa nukke ensimmiseksi ihan osiin. Liima on näin ollen helpompi saada nuken nivelien väliin. Nukke voidaan myös suedata kokonaisena, mutta itse suosin tätä palasina tehtyä versiota, koska se on helpompaa ja samalla saat kiristettyä nuken narut, sekä tehtyä muuta huoltoa tarpeen vaatiessa. Vinkki! Kuumaliimauksen haluat tehdä vasta vartalon maalaamisen jälkeen.


Leikkaa paperista käteen sopivia paloja, mitä pienempi nukke, sitä pienemmän palat tuntuvat paremmalta laittaessa liimaa niveliin. Paperin ei tule olla liian ohutta (Voit polttaa näppisi levittäessäsi liimaa) tai liian paksua (paperi ei taivu muotojen mukaan). Kokeilemalla saat selville, mikä on oman mukavuusalueesi rajojen sisällä.


Liima levitetään koveriin osiin, eli nuken nivelien kuoppiin - EI itse palloniveliin. Liima pysyy näin nivelten sisällä, eikä näy ulospäin.


Nilkat, kyynärnivelet, lantio, ranteet jne.


Liimapyssy tuppaa alkamaan vuotaa lämmetessään, joten laita paperia pyssyn suuttimen alle välttääksesi sotku. Ei sillä että tämä olisi muutenkaan siisti toimenpide, mutta parempi näin, kuin käydä työn jälkeen kaaputtamaan kovettunutta liimaa pois eri pinnoilta.


Vedä liimaviiva nivelen siihen kohtaan, missä pinta kohtaa toisen osan pinnan. Suunnalla ei niinkään ole väliä, mutta oikeakätisenä homma hoituu tällä tavoin helposti ja näet mitä olet tekemässä.



Tee tämä kohta niin nopeasti kuin pystyt liiman laittamisen jälkeen, ettei liima kerkeä jäähtyä. Ja silloin kun liima jäähtyy, niin se jämähtää paikoilleen. Ota pala paperia ja paina sitä liimaa vasten samalla vetäen sitä itseäsi kohti, pyörittäen nuken palaa toisessa kädessäsi. Voit tehdä tämän niin useassa osassa kuin haluat, pienet liimasiimat voit käsin nyppiä hellästi irti.


Pieni demonstraatio, miten nuken osaa liikutetaan liimaa levitettäessä. Jokaiselle on se oma paras tapa tehdä tämä ja se löytyy vain kokeilemalla.

Toista tämä nyt jokaiseen nuken jäsenen koveraan osaan.


Lopputuloksen tulisi näyttää tältä, muista olla tunkematta liimaa kuminauhakujiin, muuten nukkea on hieman hankala saada enää takaisin kasaan.


Ohjeet ovat jostain vuodelta -08 tai vastaavaa, mutta edelleen toimivat. Iloa ja menestystä nukkesi suedaukseen!


























Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nuken maalauksesta

Hengityssuojaimet ja hionta