Recast - hartsinuken valukopio

BJD Recast - Valukopio

Recastit ovat hartsisten pallonivelnukkejen väärennöksiä, valukopioita, joita yleensä on saatavilla Kiinasta halpaan hintaan eri sivustojen kautta. Kiinassa tekijänoikeuksien säädökset ovat huomattavasti lievempiä kuin muualla maassa, joten tuoteväärennöksiä esiintyy paljon. Väärennöksiä löytyy myös eBaysta, joten sieltä nuken ostamisessa kannattaa käyttää varovaisuutta ja tutkia myyjän palautteet, sekä muut myytävät tuotteet. Jos myyntilistauksessa ei ole kerrottu suoraan nuken firmaa ja mallia, on syytä varovaisuuteen ja katsoa löytyisikö vastaavaa nukkea mahdollisesti Euroopassa olevalta jälleenmyyjältä tai suoraan nuken valmistaneelta firmalta.

Paljon alkuperäistä halvempi hinta on yksi keino selvittää onko nukke valukopio. Esimerkkinä Googlen haulla ensimmäiset BJD -kaupat ovat olleet väärennöskauppoja, joita kannattaa välttää. Valukopiossa on muutamia aidosta nukesta erottavia merkkejä. Niitä ovat esimerkiksi alkuperäisistä julkaisuista poikkeava väri tai hartsin laatu, ylimääräiset valusaumat (mikä tarkoittaa käytännössä, että nukella on alkuperäisten valusaumojen lisäksi uudelleen valetusta muotista uudet saumat), nuken kaiverrusten epäselvyys (esimerkiksi firman nimi on kaiverrettu nuken päähän), sekä lievästi pienempi koko alkuperäiseen verrattuna. Kuitenkin monesti kopioita ei erota alkuperäisistä ilman kunnollista vertailua.

Valukopiot ovat Suomessa laittomia ja niitä ei saa Suomeen edes ostaa, mutta niitä silti aina välillä tulee, suunnasta tai toisesta. Valukopiot ovat Kiinassa kuitenkin kukoistava bisnes ja moni ulkomaalainen erehtyy ostamaan sellaisen vahingossa tai tarkoituksella halvan hintansa vuoksi, tai myös että kyseinen nukke on limited julkaisu (pienempi valmistusmäärä), jolloin jälkimarkkinoilla kyseistä nukkea näkee vähemmän kuin yleisempiä nukkeja ja hinnat ovat alkuperäistä korkeammat.

Nukkefirmat ovat yleisesti pieniä ryhmiä tai itsenäisiä nukketaiteilijoita, joten valukopion hankkiminen on haitallista näin pienille yrityksille, jotka ovat riippuvaisia heille tulevasta suorasta myyntitulosta. Valukopiot ovat suoraan pois taiteilijan omasta työstä.

Recast firmat eivät tee itse nukkea, he joko ostavat sellaisen tai se lahjoitetaan/annetaan heille lainaan kunnes silikonimuotit on saatu tehtyä. Verrattuna alkuperäiseen nukketaiteilijaan kyseessä on hyvin pieni osa nuken tekoprosessia, joka alentaa hintaa alkuperäiseen verrattuna. Valukopioita myyvät firmat tekevät voittoa valamalla olemassa olevia nukkemalleja ja myymällä halvalla tehtyjä kopioita, joiden laadusta ja eettisyydestä ei ole takuuta.

Kopion omistamista ei katsota pienissä harrastuspiireissä hyvällä ja monissa paikoissa recast nukeista ei saa ollenkaan puhua tai jakaa kuvia. Jotkut yhteisöt erottavat jäsenen, jos hänellä huomataan olevan valukopionukke ja on siitä kuvia jakamalla rikkonut yhteisön sääntöjä. Joskus pelkästään se, että omistaa valukopion voi saada kiellon osallistua ryhmään.

Aitojen nukkien mukana tulee yleisesti nuken oma laatikko ja mahdollisesti jotain nukkeen liittyvää lehtistä, sekä aitoustodistus. Aitoustodistus on englanniksi certificate of authenticity, 'coa'. Kaikki firmat eivät näitä tarjoa, mutta mitä enemmän nuken ostaja säilyttää alkuperäisestä paketista ja siihen liittyvästä tiedosta, sen paremmat mahdollisuudet on osoittaa nuken olevan aito, jos nukkea lähtee jälkikäteen myymään eteenpäin. Aitoustodistuksia on tiedettävästi myös kopioitu, mutta useimmiten ei laatikkoja. Nuken oma laatikko onkin itsessään yksi tämän päivän tärkeimmistä aitoustodistuksista.

Aitoja nukkekauppoja löydät alla olevalta sivustolta, kaikkia ei välttämättä ole listattu, mutta kuitenkin suuri osa valikoimasta. Uusia nukkeja ilmestyy melkein joka viikko, joten kirjoa löytyy laidasta laitaan.

Aitoja nukkekauppoja

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nuken maalauksesta

Kuumaliimasuedaus ja ohjeet

Hengityssuojaimet ja hionta